Nikah Organizasyonunuz İçin Hazırlık Önerileri

Nikah Organizasyonunuz İçin Hazırlık Önerileri

2020 pandemi süreciyle birlikte tüm dünya değişime giderken, düğün arifesindeki çiftler ve gelecek planları da bu durumdan etkileniyor. Otellerde, şık restoranlarda, teraslarda ya da açık havada bir kır düğünü hayal edenler, düğünlerini farklı bir tarihe ertelemek zorunda kaldılar. Bazı gelin ve damatlar ise belediye salonunda sade bir nikah töreni ile dünya evine girmeye hazırlanıyor. Tüm bunlara giden tek bir süreç var; çiftlerin heyecanla girdiği o hazırlık süreci… Daha az davetlinin katıldığı nikah törenlerinizi hayallerinizden vazgeçmeden nasıl daha şık ve eğlenceli hale getirebiliriz? Nikah başvurunuzdan alışverişinize, planlama sürecinizden nikah töreninize kadar yapılacaklar listesi neler olmalı? Tüm sorularınızın cevabını sizler için araştırdık. Hadi bir göz atalım.

Bütçenizi Belirleyin

Her şeyin incelikle düşünüldüğü bir dünyada nikahınızı planlamak için en az 6 aydan bir yıla kadar zamanınız vardır. Ama hepimiz gerçek hayatın her zaman istediğimiz gibi gitmediğini biliyoruz. Belki nikahınıza kısa bir zaman kaldı ve daha hazırlık yapmadınız. Belki de önünüzde uzun bir zaman var. Durumlar değişse de ilk aşamada yapmanız gereken şey pek değişmez; bütçenizi belirlemek… Nikahınızda herhangi bir şeye başlamadan önce toplam bütçesini ve sonucunu belirlemeniz gerekir. Önceliklerimiz nedir? Neler istiyoruz? Bu sorulara göre belli bir bütçe ayırmaya başlayın. (Burada küçük bir pazar araştırması yapabilirsiniz.) Ve bu sayılar planladıkça değişeceğinden, en başından ayrıntılı bir hesap yapmak mantıklı olacaktır. Böylelikle harcamalarınızı takip etmeniz ve ayarlamanız kolaylaşacaktır.

Konuk Listenizi Ayarlayın

Nikahınıza davet etmek istediğiniz konuklarınızı, belirlediğiniz bütçeyle bir araya getirin. Daha fazla konuk çağırmayı düşünüyor musunuz? Yoksa az sayıda bir misafiriniz mi olacak? Bu sorularınızın cevabına göre konuk sayısının ayarlamasını yapabilirsiniz. Nikah tarihinizde birçok misafirinizin önceden yapılmış planları olabileceğini unutmayın, bu yüzden fazladan birkaç konuk ekleme konusunda endişelenmeyin.

Nikah Tarihinizi Alın

Planladığınız nikah töreninizden 6 ay kadar önce nikah tarihinizi belirleyebilir, belediyelerden tarihi ve saati alabilirsiniz.

- Resmi Nikah için Gerekli Belgeler

- Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopileri

- Vesikalık Fotoğraf

- Sağlık Raporu

- Evlenme Beyannamesi

Not: Artık birçok belediye e-Devlet sistemi ile birlikte çalıştığı için nüfus kayıt örneği, evlilik beyannamesi gibi belgeler başvuru aşamasında çıkartılabiliyor. Başvuru yapacağınız belediyeye sorarak gerekli belgeleri öğrenmenizde fayda var.

Nikah Başvurusu Nereye Yapılır?

Nikah başvuruşu için sizin veya eşinizin ikametgahının bulunduğu belediyeye başvuru yapılması gerekiyor. Başvurularınızı da tek tek değil çift olarak yaparsanız ve başvuru esnasında evlenecek çift olarak hazır bulunursanız sorunsuz bir şekilde nikah başvurunuzu yapabilirsiniz.

Nikah Mekanını ve Tarihi Kararlaştırın

Nikah töreninizin yapılacağı yeri bulup mekanı ve tarihi belirleyin. Eğer evinizde bir nikah töreni tercih etmeyeceksiniz yoğunluk olabileceğini düşünüp aylar öncesinden tarihi ve mekanı kararlaştırmanız önemlidir. Bir nikah mekanını değerlendirirken hangi soruları sormanız gerektiğini bilin. Kafanızdaki konsept ile bu mekan uyumlu mu? İstediğiniz düzenlemeleri bu mekanda yapabilecek misiniz? Tüm bu sorularınızın cevapları için dilerseniz bir organizasyon şirketinden yardım alabilirsiniz.

Organizasyon Şirketiyle Görüşün

Nikahınızın herşeyiyle sizin ilgilenme fikriniz başta çok keyifli gözükse de zaman ilerledikçe strese girmenize sebep olabilir. Bu nedenle bu süreçte yapılacakları bir profesyonele bırakmak ve yardım almak doğru bir tercih olabilir. Organizasyon şirketleri düğün mucizelerini gerçekleştirme konusunda uzmandırlar. Ayrıca sizin yerinize nikah fotoğrafçısı, yemek şirketi, süslemeler, çiçekler, dj veya müzisyenler, pastacı vs gibi konularla ilgilenebilirler ve size bu konularda öneri sunup sizin işinizi kolaylaştırabilirler.

Düğün Planlayıcısı Edinin

Düğün planlayıcısı! Bir organizasyon şirketinden yardım almayacaksanız, düğün veya nikah gününüze kadar bu defter sizin en yakın arkadaşınız olacaktır. Her ayrıntıyı ince düşünen ve planlayan biriyseniz aradığınız şey tam olarak bu defterde. Davetliler, ikramalar, düğün nikah süsleri, kuaför ve düğüne kadar yapmak istediğiniz her şeyi planlayabileceğiniz asistan defter, kesinlikle fark yaratacaktır.

Nikah Konseptini Belirleyin

Nikahınızın konseptini belirlemek sürecin diğer aşamalarında size yol gösterici olacaktır. Nikahınızın nerede olmasını istiyorsunuz? Kendi evinizde mi, bir salon tutarak mı yoksa açık havada mı? Çarpıcı renklerin olduğu canlı bir nikah mı düşünüyorsunuz yoksa beyazın büyüsüne kapılacağınız sade bir nikah mı var kafanızda? Belki de evde küçük bir organizasyonla evlenmeyi düşünüyorsunuz. Erkenden bir konsept belirlemek veya bir renk paleti seçmek, diğer tüm ayrıntıları belirlemenize yardımcı olabilir.

Nikah Konsept ve Süsleme Önerileri

İsterseniz evinizde daha az konukla bir nikah planlayın isterseniz açık havada kır düğünü gibi ışıklandırmalı bir nikah.. O özel günü güzelleştirmek sizin elinizde. 2021’in nikahlarda sadelik ve şıklık yılı olduğunu düşünürsek; çiçekleri nikah süslemelerinde sıklıkla göreceğiz. Canlı turuncu, koyu bordo ve canlı mor gibi daha sıcak tonlarla hazırlanmış nikah süslemelerini ve çiçekleri nikahınızda tercih edebilirsiniz. Çiftler geleneksel nikah süslemelerini canlı ve çarpıcı renklerle birleştiriyor. ‘’Yıllardır düğün ve nikah süslemelerinde büyük gelin buketlerini sıklıkla görüyorduk fakat son zamanlarda daha küçük buketler nikah süslemelerinde yerini almaya başladı. 2021 yılı sahne dekorlarında taze, doğaya dayalı tonların ve çarpıcı renklerin yılı diyebiliriz.

Kır Düğünü Konseptli Nikahlar

Açık hava düğünleri gittikçe daha popüler hale gelirken 2021 yılı nikahlarında kır düğün konseptini sıklıkla görebileceğiz. Romantik, havadar ve keyifli bir tercih olan kır düğün konsepti renkli ve ışıklı aydınlatmalar, müzik performansları, açık büfe stand seçenekleriyle eğlenceyi sadelikle birleştiriyor.

Nikah Töreni İçin Fotoğraf Panosu

Nikahınız için süslemeler yaparken eşinizle aşkınızı göstereceğiniz bir panoya ne dersiniz? Gelen davetlilerin imzalarını attığı ya da sizin için sevimli kısa cümleler yazdıkları, her baktığınızda içinizi ısıtacak bir anı tahtası hazırlayabilirsiniz. Tarzınızla kişiselleştirebileceğiniz panolar nikahınızı daha ilk girişten unutulmaz kılabilir. Daha sonra evinizde şık bir dekor olarak da kullanabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz bu fotoğraf panosunu videolu olarak da yapabilirsiniz. Konuklarınızdan sizinle ilgili düşüncelerini anlattıkları kısa videolar alabilir, nikahınızda bu keyifli videoları misafirlerinizle birlikte izleyebilirsiniz.

Nikah Töreni İçin Minik Konfetiler

Konfetiler! Nikah öncesinde davetlilere dağıtacağınız konfetiler nikah sona erip gelin ve damadın başından dökülürken filmlerden fırlamışçasına eğlenceli görüntüler çıkaracaktır. Gelin çiçeğinin rengine ve konsepte uygun renkler seçebilirsiniz.

Nikah Elbisenizi Seçin

Büyük bir düğün planlamıyorsanız ve sade ve şık bir nikah düşünüyorsanız; nikah elbisesi ve aksesuarı seçmekte en az gelinlik ve aksesuarlarını seçmek kadar düşündürücü ve zahmetli bir iştir. Nikah kombin ve aksesuarları deyince aklınıza neler geliyor? Sizi tam olarak ne ifade eder? Romantik bir tarzınız var ve bohem nikah abiyeleri tam olarak sizi mi yansıtıyor? Yoksa nikah abiyeleri arasında daha düz işlemeler, saten kumaşlar, sade desenlerden yana bir tercihiniz mi olur? Aslında nikah zaten küçük ve sade bir kutlama, esas şölen düğünde diye düşünebilir ve çok sade bir tercih yapabilirsiniz. Ya da bu en özel gün ve imza vakti diyerek hem şık hem sade bir tercih de yapabilirsiniz, bu tamamen size kalmış. Küçük bir şapka ya da nikah eldiveni gibi bir detay, unutulmaz anınıza vintage bir hava katabilir. Özellikle tarihi mekanlarda evlenenler arasında bu tarz nostaljik detaylar farklı bir hava yaratıyor. Gösterişli olmayan ama kendinden emin elbiseler arıyor da olabilirsiniz. İlkbahar ve yaz ayları için midi boy fırfırlarla hareketlendirilmiş, tül etek bir elbise nikah için en uygun stillerden biri olabilir. Nikah çiçeği ve nikah ayakkabınızı da unutmayın. Hatırlatırız ki; şıklık sadece nikah abiyesi ile bitmiyor, hatta detaylarla birleştiğinde gelinin tüm güzelliği ortaya çıkıyor. Canlı ve mevsime uygun renkli çiçekler ile rahatça yürüyebileceğiniz ve dans edebileceğiniz bir çift topuklu ayakkabı da olmazsa olmaz aksesuarlardan biri.

Gelin Çiçeğinizi Seçin

Hepimizin aklına gelin çiçeği dendiğinde; beyaz ve yeşil tonlarındaki şık gelin buketleri geliyor. Geleneksel olarak yeşil ve beyaz tonlu çiçek buketleri hala popülerliğini korusa da son yıllarda gelin çiçekleri trendlere uyarak renklendi. Gelinler son yıllarda zarif gelinliklerini çarpıcı renklerle süslenmiş gelin çiçekleriyle kombinliyor. Özellikle bohem tarzı gelinliklerle büyük bir uyum yakalayan renkli çiçek buketleri, sade gelinlikleri canlandırmak için de gelinler tarafından tercih ediliyor.

Düğün / Nikah Davetiyenizi Seçin

En özel gününüzde yanınızda olacak konuklarınızın listesini belirlediniz. Geriye kalan tek şey konuklarınızın sayısına göre bir davetiye hazırlayıp onlara yollamak…2021 yılında sade ve eğlenceli nikah davetiyeleriyle sıklıkla karşılaşacağız. Daha az konukla gerçekleşecek nikahlarda konuklarınıza kişiselleştirilmiş el yazısıyla yazılmış kendin yap düğün davetiyeleri, düğününüze kişisel bir dokunuş katmanın harika bir yoludur ve ayrıca maliyetleri düşürmenize yardımcı olabilir. Evde arkadaşlarınız ve ailenizden yardım alarak yaratıcı enerjinizi ortaya çıkarmak istiyorsanız; kendin yap düğün davetiyeleri tam size göre. İsterseniz davetiyelerinizi konuklarınızın evlerine postayla yollayabilir isterseniz de e-postayla iletebilirsiniz. Son ana bırakmamanızı tavsiye ederiz çünkü bu davetiyeler tasarlanacak, çoğaltılacak ve dağıtım için hazırlanacaklar.

Misafirlerinizi Konsepte Yönelik Bilgilendirin

İster daha fazla sayıda misafirin davetli olacağı bir nikah planlayın isterseniz de evinizin salonunda yapacağınız sade bir nikah.. Yapacağınız konsepte yönelik konuklarınızı bilgilendirin. Örneğin beklenen bir kıyafet kodu olup olmadığını konuklara bildirmek nikah sürecini harika bir hale getirecektir. Ayrıca nikahınızda farklı etkinlikler plandıysanız (video yollama, konuşma yapma vs) bunların bilgisini sağlayarak konuklarınızın gözden kaçırmasını da önleyebilirsiniz.

Nikah Şekeri ve Nikah Hediyeliklerinizi Hazırlayın

Misafirler İçin Kokulu Sabunlar

Nikah hediyeliklerinizi henüz hazırlamadıysanız sabun fikrini çok seveceğinizi umuyoruz! Nikah şekerini demode buluyor, hediyelik için farklı fikirler arıyor olabilirsiniz. Mis gibi kokan mühürlü sabunlara ne dersiniz? Minimalizm akımıyla yola çıkılarak hazırlanmış bu sabunlar hem mütevazi hem unutulmaz bir hediye olacak.

Nikah şekerleri

Sizin en özel gününüzden konuklarınıza hatıra kalacak nikah şekerlerinizi kendi tarzınıza göre belirleyebilirsiniz. Çiçeklerle süslenmiş bir nikah alanınız varsa; kurutulmuş çiçeklerin olduğu küçük keselerde bir nikah şekeri tercih edebilirsiniz. Bitki nikah şekeri olarak geçen bu hediyelikler hem güzel koku verir hem de kapı kollarına asılacak şekilde tasarlanabilir. Aynı zamanda fidan nikah şekerleriyle de konuklarınıza fidan dikme şansı verebilir, çevreye duyarlı bir hediyelik tercihi yapabilirsiniz. Düğünlerde ve nikahlarda sıklıkla tercih edilen magnet nikah şekerleri de konuklarınızın evinde yer bulabilecek bir seçenek. Davetiyeniz ile nikah şekerinizi kombinleyerek daha şık bir uyum yakalayabilirsiniz. Son yıllarda nikah şekerleri yerine konuklarınız adına seçilen kurumlara bağış yapılması da, çiftler tarafından çok tercih ediliyor. Eğer sizde nikah şekerine ayıracak bütçenizi konuklarınız adına bağış yaparak değerlendirmek isterseniz bu tavsiyemizi düşünebilirsiniz.

Lokum ve Çikolata Hediyelikler

Geleneksel bir nikah planlıyorsanız, bu konsepte göre misafirlerinize küçük kutularda lokum veya çikolata hediye edebilirsiniz.

Parfüm Hediyelikleri

Son zamanlarda bazı çiftler, konuklarına düğünlerinden kalıcı bir iz bırakmak için küçük şişelerde kadın/erkek parfümleri hediye ediyorlar. Aşkınızın imza bir kokusu olsun isterseniz parfüm hediyelikleri düşünebilirsiniz.

Nikah Pastanızı Seçin

Her şeyin sadeleştiği bir yıl olan 2021’de nikah pastaları da sadeleşiyor. Şatafatlı, süslü pastalar yerini sade ve el yapımı pastalara bırakıyor. Beyaz renkte inci şekerlemelerle süslenmiş pastalar veya çok katlı olmayan el yapımı pastalar son zamanlarda çok tercih ediliyor. Siz de dilerseniz nikahınızda el yapımı bir pasta tercih edip kendi zevkinize göre süsleyebilirsiniz veya pastanız için organizasyon şirketinden yardım alabilirsiniz.

Makyaj ve Kuaför Randevunuzu Oluşturun

Sade ve ışıltılı makyajlar, doğal bukleler, boynunuzu ortaya çıkaracak zarif topuzlar…En özel gününüzde büyüleyici görünmeniz için makyajınızın ve saçınızın önemini biliyoruz. Bu yüzden makyaj artistlerinin ve kuaförlerin yoğun programları olabileceğini düşünerek, nikah gününüzde saçınızı ve makyajınızı yapacak kişiyi bulup önceden randevu almanız gerekiyor. Doğru kişiyi bulmak için önceden bir saç-makyaj provası yapabilir istediğiniz tarzı yakalayabilirsiniz.

Nikah Müziklerini Seçin

Nikahınızda arka fonda ne tür müzikler çalacak? Dj performans veya canlı müzik nasıl olacak? İşte tüm bunları belirlemenin vakti geldi. Sevdiğin müziklerden bir liste çıkarıp, istemediğin bir müzik türü varsa onu da belirterek müzik ekibine iletebilirsin. Böylelikle müzik ekibi sizin için doğru bir müzik listesi hazırlayabilir ve sizde konuklarınızla doyasıya eğlenebilirsiniz. Nikah sürecinizdeki her şeyin hayallerinizdeki gibi aşkla olması dileğiyle.