Nişan Bohçası Rehberi

Nişan Bohçası Rehberi

Evlilik yolunda atılan adımların başında isteme, söz ve nişan töreni gelmektedir. Tercihe göre söz ve nişan bir arada yapılabileceği gibi ayrı günlerde de organize edilebilir. Bu süreç içerisinde de aileler birbirlerini daha yakından tanımaya, yakınlaşmaya çalışmaktadır. Nişan töreninin vazgeçilmez adetlerinden biri de nişan bohçasıdır. Nişan hazırlıkları deyince akla ilk gelen şeylerden biri de nişan bohçasıdır. Oldukça heyecanlı ve bir o kadar da eğlenceli olan nişan bohçası hazırlama işlemi yıllardır ülkemizde gelenek olarak devam etmektedir. Gelin bohçası, erkek tarafı tarafından hazırlanan ve geline sunulan hediyeler olarak bilinir. Damat ve ailesi tarafından  alınan hediyeler süslü kutularda, bohçalarda ya da valizlerde gelin tarafına sunulur. Gelin bohça hazırlığı yapılırken hem evlenecek çiftlerin ihtiyaçları karşılanır hem de aileler kaynaşmış olur. Ayrıca gelin bohçası ve damat bohçası gelinin ve damadın temel ihtiyaçlarını karşılamak adına da çok önemlidir.

Nişan bohçalarında olması gerekenler yörelere göre değişiklik göstermekte olsa da temel olan malzemeler hiç değişmemiştir. Eski zamanlarda tamamen adetlere bağlı olacak bir şekilde bohça hazırlanıyor olsa da günümüzde bohçalar artık gelinin ve damadın ihtiyaçlarına uygun bir şekilde hazırlanmaktadır. Gelinin ve damadın kullanmayacağı ürünlere bohçalarda yer verilmemektedir. Peki nişan bohçası nasıl hazırlanır ve nişan bohçasına ne koyulur merak ediyorsan senin için hazırladığımız yazımız umarız senin içinde faydalı olacaktır.

Nişan Bohçası Nasıl Hazırlanır?

Nişan bohçalarının hazırlanmasında amaç çiftlerin birbirine güzel hediyeler sunmasıdır. Nişan bohçalarının içeriği genellikle aynıdır. Ama burada dikkat edilmesi gereken faktör, bohçanın içeriğinin şık olduğu kadar kullanışlı da olmasıdır. Adı bohça diye geçse de günümüzde nişan bohçası ya da damat bocası için şık sepetler, özenle süslenmiş kutular, sandıklar ve valizler kullanılmaktadır. Nişan bohçasına koymak istediğiniz ürünleri aldıktan sonra sunumu nasıl yapmak istediğinize karar vermeniz lazım. İstediğiniz kutuyu , sandığı ya da valizi kendiniz süsleyebileceğiniz gibi firmaların hazırlamış olduğu nişan sandıklarını da kullanabilirsiniz. Nişan bohçalarının süslemelerinde genellikle kurdeleler, simli ipler ve tüller kullanılmakta. İsteseniz yapay çiçekler de kullanabilirsiniz. Aldığınız ürünleri saten kumaşlara sarabileceğiniz gibi ayrı ayrı hediye paketi yapabilirsiniz.

Gelin Bohçasında Neler Olur?

Gelin ve damat bohçası hazırlanırken alınacak ürünlerin gelin ve damadın severek kullanacağı şeylerden seçmek çok önemlidir. Bu yüzden hazırlık sürecinde gelin ve damadın fikirleri sorulup istekleri öğrenilmelidir. Gelin bohçası hazırlarken gelin adayının günlük hayatında rahatlıkla ve severek kullanacağı ürünleri tercih etmek gerekir. Peki genellikle gelin bohçasına neler konur diye merak ediyorsan hazırladığımız gelin bohçası listesi sana yardımcı olacaktır.

1- Gecelik, Sabahlık ve Pijama Takımları

2- İç çamaşırları

3- Bornoz takımı

4- Takı seti

5- Parfüm, deodorant, duş jeli

6- Ayna ve tarak seti

7- Ayakkabı ve terlik

8- Makyaj seti

9- Elbise

10- Parfüm, deodorant, duş jeli

11- Çoraplar

12- Çanta

Damat Bohçasında Neler Olur?

Kız isteme yani söz merasimi sonrasında gelinin ailesi tarafından damat içinde damat bohçası hazırlanır. Nişan töreninde kız tarafından damada hediye dilen damat bohçası nasıl hazırlanır içine neler konur merak mı ediyorsun? Öncelikle hayat arkadaşının zevkine göre bir paket hazırlamanı tavsiye ederiz. Onun en sevdiği parfüm ya da sıklıkla alışveriş ettiği markalara göz atmanı ve tercih etmeni öneririz. Günümüz modern erkek bohçası hazırlarken içine neler koyabileceğin hakkında bir liste hazırladık ama sen istersen yine damadın ilgi alanlarına göre farklı şeyler de ekleyebilirsin. Örneğin, kitap, sevdiği bir eşofman takım, gözlük ya da meraklı olduğu hobi ile ilgili ürünler listene eklenebilir.

- Gömlek ve pantolon

- Pijama takımı

- Sabahlık

- Ev terliği

- İç çamaşırı

- Havlu seti

- Çorap

- Tıraş makinesi veya tıraş seti

- Losyon, krem gibi cilt bakım ürünleri

- Parfüm

- Saat

- Kravat

Aileler için Hazırlanan Nişan Bohçasında Neler Olur?

Geleneklerimizin başında gelen nişan bohçası hem damat hem de gelin için hazırlandığı gibi her iki aile de bir birlerine hediyeler verebilir. İki ailenin birbirlerini daha yakından tanıdığı, kaynaştığı nişan sürecinde gelinin annesi, babası ya da kız kardeşlerine ve aynı zamanda damadın ailesine de kız tarafından hediyeler vermek bazı yörelerimizin adetlerindendir. Aile bireyleri için alınan hediyeler ayrı bir bohçada verilebileceği gibi gelin ve damat bohçası ile birlikte sunulabilir. Aileler arasındaki bağı güçlendiren bu gelenekte aile bireylerinin zevkine göre farklı hediyeler alına bilir. Ev için bir aksesuar, seveceklerini düşündüğünüz bir kıyafet, çanta, takı, kravat gibi hediyeler ilk akla gelenler arasındadır.

Nişan Bohçası Ne Zaman Verilir?

Gelin ve damat için hazırlanan hediyelerin veriliş şekli ve zamanı yörelerimize göre farklılık gösterebilmektedir. Bazı yörelerin adetlerine göre nişandan birkaç gün önce verilirken bazı yörelerde ise nişan gerçekleştikten sonraki günler içerisinde aileler birbirlerini ziyaret ederler ve bu ziyarette bohçalar verilir. Böylece nişan sonrasında da ilişkilerini uzun süre koparmamış olurlar. Farklı bir uygulama ise nişan öncesi gelinin evi ziyaret edilir ve bohçası verilir. Nişandan sonra damadın ailesi ziyaret edilerek damat bohçası verilir.

Nişan Bohçası Hazırlarken Mutlaka Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evlilik yolundaki çocukları için en güzelini isteyen aileler nişan töreni öncesi gelin ve damat için alışverişe çıkar. Kültürümüzde çok özel bir yeri olan nişan bohçası çok güzel bir gelenektir. Gelin ve damadın temel ihtiyaçlarını karşılanması adına özenle hazırlanması gerekmektedir. Gelin ya da damadın hiçbir zaman kullanmayı tercih etmeyecekleri şeyleri hediye olarak sunmamak gerekir. Bir gelin ya da damat bohçasında yer alan malzemeler evlilik yaşamı boyunca kullanılabilecek, faydalı malzemelerden oluşmaktadır. Elbette ki bohçaya koyulan eşyalar karşı tarafın ihtiyacı kadar zevkini de yansıtmaktadır. Kim neden hoşlanıyorsa ona göre bohçanın düzenlenmesi de söz konusu olmaktadır. Bu yüzden nişan bohçası alışverişin den önce gelin ve damadın nelere ihtiyaç duydukları, neleri kullanmaktan keyif alacakları belirlenmelidir. Nişan bohçası alışverişinden önce mutlaka bütçe belirlenmeli, piyasa araştırması yapılmalı ve bohça için ayrılan bütçe en doğru şekilde harcanmalı. Alınan hediyelerin sunumunda kullanılan kutu, sepet ya da valizde çiftlerin daha sonra kullanabileceği şekilde seçilmesini tavsiye edebiliriz. Özellikle özenle süslenmiş valiz nişan bohçası olarak günümüzde çok tercih edilmektedir.