Gelinliğe Göre Gelin Buketi Seçimi

Gelinliğe Göre Gelin Buketi Seçimi

Gelin Buketi Nedir?

Dünyanın birçok yerinde gelinler ellerinde gelin buketi taşır. Gelinliğin daha şık ve estetik görünmesine yardımcı olan gelin buketinin tarihi çok geçmişlere uzanmaktadır. Birçok inanışta güzel görünmeleri ile birlikte hoş kokularından dolayı tercih edilmiştir gelin çiçekleri. Farklı hikayesi olan gelin buketleri geçmiş dönemlerde gelinleri kötü ruhlardan koruduğuna inanılan bitkiler ile hazırlanırmış. Gelin buketi atma töreninin de bir hikayesi var. Eski zamanlarda gelinlerin düğün günü çok şanslı olduğuna inanılır ve o gün gelinin gelinliğinden alınan bir parçanın diğer kişilere de şans getireceğine inanılırmış. Zaman içerisinde gelinler gelinliklerinden parça vermek istemedikleri için ellerindeki buketten çiçekler dağıtmaya başlamışlar. Günümüzde ise atılan gelin çiçeğini hangi bekar kız yakalar ise bir sonraki evlenecek kişinin kendisi olacağına inanılmaktadır. Geline ve gelinliğe kattığı güzel görsellik kadar güzel anlamlar da taşımaktadır gelin buketleri. Bazen canlı çiçeklerden hazırlanan gelin buketleri tercih edilirken bazen de daha dayanıklı ve kalıcı olacaklarından dolayı yapay çiçeklerden hazırlanmış gelin buketleri kullanılmaktadır. Gelin buketlerinde kullanılan çiçeklerinde anlamları olduğuna inanılır. Özelliklede gül evrensel olarak aşkı çağrıştıran bir çiçektir ve gelin buketlerin de çok tercih edilir. Peki sen de tüm düğün hazırlıklarını tamamladıysan ve geriye sadece gelin buketi seçimi kaldıysa, senin için hazırladığımız gelin buketi konulu yazımıza mutlaka göz at deriz.

Gelin Buketi Ne Zaman Seçilir?

Mutluluğa evet diyeceğiniz o muhteşem gün yaklaşırken tatlı telaşlar yaşanmaya başlanır. Gelinlik seçimi, duvak, saç aksesuarı, gelin ayakkabısı seçimi gibi birçok halledilmesi gereken şeyler vardır. Bu detaylar arasında unutulmaması gereken bir diğer aksesuar ise gelin el buketi olmalıdır. İster düğün ya da sade bir nikah olsun gelin el çiçeği asla son dakikaya bırakılmamalıdır. Gelinliğiniz ile uyum içinde olması gerektiği kadar, konsept ile uyumlu bir el buketi seçilmelidir. Canlı çiçek tercih ediyorsanız mevsime göre hangi çiçekleri tercih edeceğinize, gelin buketinizin dizaynına, bukette kullanılacak aksesuarlara çok önceden karar vermelisiniz. Gelin buketinizi hazırlayacak firma ile bu detayları en az bir ay öncesinden görüşmeli ve düğün günü için siparişinizi vermelisiniz. Çiçeklerin taze ve solmadan tüm gün dayanması da çok önemli bir detaydır. Çiçeğinizi hazırlayacak firma bu konuda da size yardımcı olacaktır. Çiçeklerin üstüne sıkılan bazı koruyucu spreyler çiçeklerin daha uzun dayanmasını sağlayacaktır. Yapay bir gelin çiçeğiniz olacak ise gelinlik ve diğer aksesuar alış verişlerinizi yaparken yine gelinliğiniz ve konsept ile uyumlu renklerde ve temada bir gelin buketi seçebilirsiniz.

Gelinlikle Uyumlu Gelin Buketi Seçimi

El buketinizin şekli, büyüklüğü, kullanılan çiçekler ve aksesuarlar gelinliğiniz ile uyum içinde olmalıdır. Bir gelinin en önemli aksesuarlarından olan gelin el çiçeği düğün fotoğraflarınızın da mükemmel gözükmesinde büyük rol oynayacaktır. Nikahta ve düğünün ilk saatlerinde elinde olacak gelin buketin şıklığını tamamlayacak zarafette olmalıdır. Gelinliğiniz kabarık ve gösterişli ise el buketinizi biraz daha minimal ve sade bir modelden yana yapabilirsiniz. Büyük çiçekler yerine küçük boyutta çiçeklerden yapılmış bir el buketi gelinliğinizin şıklığını daha çok ön plana çıkaracaktır. Tek bir orkide ya da lilyum çiçeği kabarık gelinliğinize çok yakışacaktır. Bohem ya da helenistik tarzda gelinlikler ile beyaz papatyalar ve cipsolardan oluşan el buketi tercih edebilirsiniz. Dar ya da balık tarz gelinlik modellerine iri ve gösterişli el buketleri çok yakışmaktadır. Güller ve şakayıklar ile aranje edilmiş, inciler ile detaylandırılmış bir buket dar gelinliğinize şık bir duruş katacaktır. Gelinlikle uyumlu gelin buketi seçimi ne kadar önemli ise konsepte ve dekorasyona da uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Deniz kenarında yapılan sahil düğünde deniz kabukları ile süslenmiş el buketi herkesin beğenisini kazanacaktır.

Gelin Çiçeği Seçerken Nelere Dikkat Edilir?

Gelin aksesuarlarının en önemli parçalarından olan gelin çiçeğini seçerken dikkat etmen gereken birçok detay var. Gelinliğinin tarzı ve kumaşı tercih edeceğin çiçekler ile uyumlu olması etkileyici bir görüntü yaratacaktır. Gelinliğin yoğun dantel işlemeli ise gelin buketinde küçük çiçekler yerine sade bir görünüm yaratacak iri formlu birkaç çiçek tercih edebilirsin. Tomurcuk güller ya da orkideler ile harika bir buket olabilir. Gelinliğinin danteli ile uyum yaratacak dantel bir kurdele bu bukete çok yakışacaktır. Ayrıca uzun süre gelin çiçeğini elinde taşıyacağını düşünülürse çok ağır bir tasarım tercih etmemeni öneririz. Gelin çiçeklerinde gelinlikle en uyumlu renk beyaz olsa da rengarenk çiçekler ile hazırlanmış daha cesur bir el buketi özellikle sade tül gelinliklere çok yakışacaktır.

Gelin Buketi Seçerken Hangi Çiçekler Tercih Edilmelidir?

Gelin buketi canlı çiçeklerden tercih ediliyorsa düğünün olduğu mevsim çiçek tercihini etkileyecektir. Gelin buketleri de mutlaka bazı çiçeklerin kullanılmış olması gerekmez. Her türlü çiçek çeşidi ile bu tasarımlar hazırlanabiliyor. Ancak tercihinizi popüler çiçeklerden yana kullanmak istiyorsanız bu durumda gül çeşitleri, kır çiçekleri, lilyumlar, papatyalar gibi çiçeklere yönelmelisiniz. Sümbüller, kurutulmuş çiçek çeşitleri, şakayık çiçekleri, mini güller, lavantalar gibi çiçekleri de tercih edebileceğinizi belirtelim. Gelin buketlerinde süslemeler de çok büyük önem taşıyor. Süslemelerde kullanılan malzemelerin seçilen çiçek çeşitleri ile uyumlu olması lazım. Bazen sadece tek bir kurdele bile muhteşem bir görünüm elde etmeyi sağlayabiliyor. Kimi zaman da tüller, danteller gibi farklı materyaller de süslemelerde kullanılabiliyor. Bu sayede çiçeklerin hem daha fazla ön plana çıkması sağlanıyor hem de daha zarif bir görünüm elde edilebiliyor.

Gelin Buketi Ne Kadar Büyük Olmalıdır?

Gelin buketin gelinliğin kadar senin tarzını ve stilini yansıtır. Sade bir stile sahipsen gelinliğinde daha düz hatlara sahiptir diyebiliriz. Sade bir gelinlikle abartılı boyutlarda bir el buketi senin tarzını yansıtmayacaktır. Ayrıca boyunun uzunluğuna göre bir el buketi seçmen daha orantılı bir görüntü yaratacaktır. Uzun boylu gelinler daha büyük el buketleri kullanabilecekleri gibi orta ve kısa boylu gelinler daha minimal boylardaki el buketlerini tercih edebilirler. Ortalama gelin buketleri 10 – 15 cm çapında bir büyüklüğe sahiptir.

Gelin Çiçeği Modelleri

Düğün günün en güzel karelerine şıklık katan gelin çiçekleri bir çok değişik tasarıma sahiptir. Yapay ya da canlı çiçeklerden aranje edilmiş el buketleri bazen daha iri ve gösterişli olurken bazen de tek bir çiçek bile tercih edilebilir. Çiçek konusunda profesyonel kişiler tarafından sizin zevkinize göre hazırlanan el buketleri gelinliğinize şıklık katacaktır. Güzel kokulu kurutulmuş çiçekler kullanabilir hatta kuru ve taze çiçekleri karıştırarak farklı aranjmanlar yaratabilir. Minicik tomurcuklardan hazırlanmış cipso gelin buketi kır düğünlerinin vazgeçilmezi olurken, orkide gelin buketi ise daha çok salon ya da saray temalı düğünlere çok yakışıyor.

Gelin Çiçeği Modelleri

Gelin el buketlerinde çok tercih edilen modellerden biride şakayık gelin buketidir. Farklı renklere sahip şakayık çiçeği hoş koşundan dolayı da çok tercih edilir. Aşkı, şefkati, bolluğu ve refağı simgeleyen şakayık çiçekleri ile yapılmış farklı tarzda el buketleri bu özel günün vazgeçilmezleri arasındadır.

Islak Lale Gelin Buketi

Islak laleler, doğal ve canlı çiçek görünümüne en yakın olan yapay çiçeklerdir. Gerçek ıslak dokusu ile canlı hissi veren yapay laleler ile hazırlanan el buketleri daha dayanıklı oldukları için çok tercih edilmektedir. Yapay laleler ve kurutulmuş çiçekler ile yapılmış aranjmanlar çok şık gelin buketlerine dönüşmektedir. Ferhat ve Şirin’in büyük aşkının simgesi olarak kabul edilen laleler narin ve kibar görüntüleri ile gelin buketlerine çok yakışmaktadır. Yapay ya da gerçek laleler farklı birçok gelinlik modeli ile uyumlu bir görüntü yaratmaktadır.

Papatya Gelin Buketi

Saflığı, temizliği ve aşkı temsil eden papatya çiçekleri ile hazırlanmış papatya gelin buketi doğallıktan vazgeçmeyen gelinlerin tercihi olmaya devam ediyor. Özelikle kır düğünlerinin atmosferine ve dekoruna çok yakışan papatya el buketleri bohem konseptli düğünler içinde çok uyumlu diyebiliriz. Sadece papatyalardan yapılmış aranjmanlar olurken cipsolar ile dizayn edilmiş papatya gelin çiçekleri çok şık bir tasarıma dönüşebiliyor.

Gelin Buketi Taşıma ve Koruma için İpuçları Nelerdir?

Nikah törenin giriş anında gelinler mutlaka ellerinde gelin buketi taşırlar. Nikah töreninin bitiminde ya da düğünde bir seromoni olarak el buketlerini bekar arkadaşlarına atarlar. Bazen canlı çiçekler tercih edilirken bazen de yapay çiçekler kullanılır. Bazı gelinler el buketlerini hatıra olarak saklamak istediklerinden farklı iki çiçekte kullanabiliyorlar. Gerçek olanı arkadaşlarına atarken yapay olanı o güzel günün hatırası olarak saklıyorlar. Gerçek canlı çiçekleri saklamak için de farklı yöntemler var. Silika jel ya da parafin ile kaplanmış çiçekler ilk günkü canlı görüntülerini koruyabiliyor.

Gelin Buketi Fiyatları

Seçtiğin bukette kullanılan çiçeğin türü, yerli olup olmaması, cinsi ve buketin büyüklüğü gibi kriterler fiyatları etkiliyor. Gelin buketin için hangi çiçekleri seçtiğin, fiyatını belirlemede en önemli etken diyebiliriz. Ortanca, orkide, lilyum gibi çiçek türlerine kıyasla papatya gül gibi daha kolay bulunabilir ve normalde de daha uygun fiyatlı olan çiçeklerden yapılan gelin el çiçeği fiyatları daha uygun oluyor. Gelin çiçeklerinin canlı, kuru, yapay, kurutulmuş ya da şoklanmış olması da fiyatları etkiliyor. Bez ya da kumaştan yapılan yapay gelin çiçekleri, canlı gelin buketi fiyatlarına kıyasla daha uygun oluyor. Tabi gelin çiçeğini uzun süre muhafaza etmek isteyen gelin adaylarının tercihi olan şoklanmış çiçeklerin en pahalı seçenek olduğunu da eklemeden geçmeyelim.