Düğünde Ne Takılır? Düğün Takıları Kime Aittir?

Düğünde Ne Takılır? Düğün Takıları Kime Aittir?

Birlikte bir hayata evet diyen aşık çiftler ve onların mutluklarının paylaşıldığı düğünler evliliğe giden yolun en keyifli anlarından biri. Düğünlerin vazgeçilmez geleneklerinden biri de takı merasimi. Masraflı bir süreç olan evlilik hazırlıklarında gelin ve damada destek olması için geçmişten günümüze gelen bir adettir yeni çifte altın ya da para hediye etmek. Dünyanın farklı yerlerinde de olan bu adet ülkemizde yöresel olarak farklılık göstermektedir.

Takı merasimlerinde özellikle kolay paraya çevrilebilmesi adına Cumhuriyet altınları, çeyrek altın, yarım altın, tam altın, Ata lira ve Reşat altın çeşitleri yeni çifte hediye edilir. Bir başka alternatif ise külçe gram altınlardır. Gram altınlar, farklı miktarda satıldığı için herkes kendi bütçesine göre tercih yapabilir. Bazen de yakınlık derecesine göre para hediye edilebilir.

Düğünün önemli konularından olan düğünde ne takılır ve düğün takıları kime aittir sorularının yanıtı blog yazımıza gelin birlikte bakalım.

Düğünlerde Neden Takı Takılır?

Düğünlerde gelin ve damada yakınları ve diğer davetliler tarafından takı ya da para hediye edilmesindeki temel amaç, hayatlarını birleştiren ve daha yolun başında olan çifte bu masraflı süreçte destek çıkmaktır.  Yeni bir evi sıfırdan kurmak, belki yeni bir ev kiralamak, en küçük detayına kadar gerekli her türlü eşyayı almak ve tabii ki düğün hazırlıkları maddi olarak zorlayıcı bir süreç olabilmekte. Bu nedenle düğünde düğün davetlileri tarafından takı takılarak evlenen kişilere destek olmak amaçlanır. Daha sonra ihtiyaç halinde bu takılar bozdurularak paraya çevirme gibi amaçlar için kullanılır.

Düğünlerde Takı Merasimi Nasıl Olmalıdır?

Düğünlerde gelin ve damada takı ya da para takma merasimi farklı şekilde gerçekleşebiliyor. Yöresel olarak değişkenlik gösteren bu adete göre bazı kültürlerde gelin ve damat davetlilerin masasına giderek onlarla kucaklaşır ve bu arada davetliler takı takar.

Bir diğer adet ise gelin ve damadın ayakta beklemesi, davetlilerin ise çifti tebrik ederek hediyelerini vermesiyle gerçekleşir. Genelde takı takıldıktan sonra takı takan kişi ve ailesi, gelin ve damat ile hatıra fotoğrafı çektirir. 

En sık uygulanan üçüncü takı merasimi ise takı kutusu ya da gelin kesesi kullanmaktır. Takı kutusu ya da gelin kesesi ile ilgilenmesi için biri belirlenir. Ve takı hediye eden davetliler, istedikleri zaman bu kutuya ya da keseye takılarını bırakabilirler.

Düğünde Takılan Takılar Nelerdir?

Ülkemizde genellikle gelin ve damada her iki ailenin birinci dereceden yakınları, akrabaları ve diğer davetliler tarafından takı ve para takılır. Para genellikle bir zarfın içine konularak veya gelin ve damadın üstüne takılır. Bu paranın miktarı gelin ve damada yakınlık derecesine ve tabii ki takan kişinin bütçesine göre değişir. Bazen yabancı para biriminden para da takı olarak çifte hediye edilebilir. Altın ya da farklı takılardaki durum da aynıdır. Takılan takının maddi değeri gene bütçeye ve yakınlık derecesine göre değişmektedir.

Gününüzde genellikle düğünlerde takılan altın takıların başında altın takı seti, gram altın, çeyrek, yarım altın, Cumhuriyet altını, Reşat altın ve bilezik gibi takılar gelmektedir. Ülkemizin bazı bölgelerinde ise altın kemer, beşi bir yerde, burma bilezik gibi daha pahalı ve değerli takılar takmak da adetlerimiz arasındadır.

Düğünde Geline Ne Takılır?

Geçmişten günümüze devam eden gelin ve damada takı takma adeti zaman içerisinde değişiklik göstermiştir. Yöresel olarak da farklı tarzda takılar takmak adettir. Günümüz ekonomisi takılan takıların miktarını ve şeklini de etkilemektedir. Bu yüzden eskiden kalma kurallar yerine herkes bütçesi doğrultusunda takı takmaktadır. Düğünde gelinin ailesi ve damadın ailesi tarafından geline farklı takılar takılmaktadır. Genel olarak her iki aile tarafından geline altın takı seti ve altın bilezik takılır. Yakın akrabalar da isteğe göre bilezik ya da tam altın, Reşat altını takabilirler. Davetliler ise genellikle para ya da yarım altın, çeyrek altın hediye ederler. Düğünde damat geline ne takar sorusunun cevabı ise genelde erkek tarafının geline aldığı takı setidir. Aile bireyleri setteki kolye, küpe ve bileziği ayrı ayrı geline takabilirler.

Düğünde Erkek Tarafı Ne Takar?

Ülkemiz geleneklerine göre nişanı kız tarafı yaparken erkek tarafı ise düğünü yapıyor. Genellikle erkek tarafı geline takı seti ve bilezik takarken damada ise tam altın ya da zincir takabiliyor. Erkek tarafı nişanda geline takı seti taktı ise düğünde sadece bilezik ya da tam altın takabiliyor.

Düğünde Damada Ne Takılır?

Düğünlerde misafirler tarafından genellikle gelin ve damat için tek bir takı takılır. Genellikle para hediyeleri damadın damatlığına ya da çiftin boyunlarındaki uzun kuşağın üstüne iğnelenmektedir. Gelinin ailesi damada altın zincir ve damadın da beğendiği değerli bir saat takarken damadın ailesi ise yarım ya da tam altın takmaktadır.

Düğünde Kız Tarafı Ne Takar?

Düğünde kız tarafı geline ve damada takı takar. Damada genellikle saat ve altın zincir takarken geline ise tam altın ve birkaç bilezik takabilirler. Bazı yörelerimizde geline burma bilezik takmak adettir.

En Yakın Arkadaşa Düğünde Ne Takılır?

Düğünde en yakın arkadaşlar genelde yarım ya da çeyrek altın takabilirler. Gene bütçelerine göre arzu ederlerse geline bilezik, kolye gibi takılar hediye edebilirler. Ayrıca para hediyesi de yakın arkadaşların tercihleri arasındadır.

Gelin ve Damadın Arkadaş Grupları Düğünde Ne Takar?

Damadın ve gelinin arkadaşları ayrı ayrı bireysel olarak takı, altın ya da para takabilecekleri gibi birkaç arkadaş ortak bir takı ya da belirli bir miktarda parayı gelin ve damada hediye edebilirler. Ayrıca yeni evli çiftin ihtiyaç listesinde olan bir eşyayı da hediye etmek gelin ve damadı mutlu edecektir.

Düğünde Ortalama Ne Kadar Takı Takılır?

Düğünde takılan takıların miktarı ve maddi karşılığı her iki ailenin ve gelen davetlilerin bütçesine göre değişmektedir. Ayrıca yapılan düğünün büyüklüğü ve davetli sayısı da takıların miktarını etkileyeceğinden tam bir tutar vermek zordur. Amaç düğün masraflarını karşıladıktan sonra diğer ihtiyaçlar için birikim olabilecek bir tutarın toplanmasıdır.

Düğünde Takılan Takılar Kime Aittir?

Düğünde gelin ve damada takılan takılar kime aittir sorusu merak edilen konulardan. Gelin ve damadın kararına göre ortak kullanıma açık olabildiği gibi geline takılan tüm takıların geline, damada takılan takıların ise damada ait olduğu şeklinde bir Yargıtay kararı da bulunmaktadır.  Erkeğe takılan, kadına özgü takılar ise gene geline aittir gibi farklı açıklamalar da mevcuttur.