Kına Gecesi Nedir? Gelenekler Nelerdir? En Kapsamlı Rehber

Kına Gecesi Nedir? Gelenekler Nelerdir? En Kapsamlı Rehber

Bu içerik 08.09.2023 tarihinde güncellenmiştir.

Kına gecesini yüzlerce yıldır bir Türk geleneği olarak biliriz. Evlenmeden bir iki gün önce aileler ve dostlar bir araya gelir, geleneksel türküler söylenir, gelinin avcuna damadın serçe parmağına kına yakılır. Kınanın geçmişi ise binlerce yıl öncesine kadar gidiyor, Türkler ile bağlantısı ise İslam’dan önceye kadar dayanıyor.

Kına Gecesi Nedir? Neden Yapılır?

Kına gecesi, Türk kültüründe düğün öncesinde gerçekleştirilen özel bir etkinliktir. Düğün öncesinde gelin adayının arkadaşları, ailesi ve yakınlarıyla bir araya geldiği bu etkinlik, genellikle kadınlar arasında düzenlenir. Kına gecesi, gelin adayının evini terk edeceği için ailesi ve arkadaşlarıyla son kez bir araya gelme fırsatı olarak da düşünülebilir.

Kına gecesi, genellikle renkli ve eğlenceli bir atmosferde geçer. Bu etkinliğin en önemli özelliklerinden biri, gelin adayının ellerine ve ayaklarına kına yakılmasıdır. Kına, kırmızı renkte olan bir bitki tozu türüdür ve bu gecede gelinin elleri ve ayaklarına çeşitli desenler ve süslemeler şeklinde sürülür. Bu işlem hem geleneksel bir adettir hem de gelin adayına "mutluluk getirmesi" ve "kötü enerjileri uzaklaştırması" amaçlanır.

Kına Gecesi Âdeti Nereden Gelir?

Kına bitkisi, eski dönemlerde hem süsleme hem de tıbbi amaçlar için kullanılan bir bitki olduğu için güzellik, koruma ve iyilik getirme gibi inançlarla da ilişkilendirilmiştir.

Milattan önceki dönemlerde kına yakma âdeti adanmışlık ve kurban olma anlamları da taşıyordu. Yaşlı kadınlar, saçlarına kına yakarak Tanrı’ya kurban olmaya hazır olduklarını belirtiyordu.

Kına gecesi âdeti ise, bekârlık döneminin sona erdiği ve yeni bir evlilik hayatına adım atıldığı bir dönemi ifade ediyor ve bu evliliğe bağlılığın bir simgesi oluyor. Aynı zamanda, gelin adayına mutluluk ve bolluk getirmesi, nazardan koruması gibi inançlar da kına gecesi geleneği devam ettirilmektedir.

Kına Gecesi Gelenekleri Nelerdir?

Kına gecesi gelin tarafının düzenlediği bir eğlencedir. Genellikle düğünden bir gün önce akşam saatlerinde misafirlerin de katılımı ile gerçekleşir. Gelinin son kez kalacağı baba evinde gerçekleşen bu gelenek hem hüzünlü hem de bir o kadar eğlenceli ve keyifli zamanlardır.

Kına Gecesinde Gelin Neden Ağlatılır?

Kına yakılmadan önce gelen misafirler gelinin etrafında dönerek ellerinde mumlarla içli türküler söyler. Gelin ağladıktan sonra kına yakılır. Gelin adayının gözyaşları, doğup büyüdüğü evinden ve ailesinden ayrılacak olmasının duygusal bir göstergesidir. Eski dönemlerde gelin eğer ağlamazsa evlenmeye çok hevesli olduğu düşünülerek konuklar tarafından ayıplanırdı.

Kına Gecesinde Gelinin Avucuna Neden Altın Koyulur?

Kına yakılırken gelinin yanındaki kişiler ve kınayı yakan kişi “Gelin elini açmıyor” derse kayınvalide gelinin elini açması için kına hediyesi olarak gelinin avucuna bir altın koyar. Bu gelenek gelin adayının yeni yaşamına zenginlik, bereket ve iyi şans getirmesi amacıyla gerçekleştirilir.

Damadın Avcuna Da Altın Koyulur Mu?

Kına gecesinde damat da bir süreliğine kına gecesine katılır ancak damadın avcuna altın koyulmaz. Damat kına gecesine katıldığında damadın da serçe parmağına kına yakılır.

Geline Kınayı Kim Yakar? Nasıl Yakılmalıdır?

Kınanın şans getirdiğine, kına yakılan gelin ve damadın mutlu bir evlilikleri olacağına inanılır. Kına gecesinde gelin adayına kınayı mutlu bir evliliği olan ve hayatında büyük acılar yaşamamış bir kadın tarafından yakılması adettendir. Bazı bölgelerde kına, aile büyüklerinde biri tarafından hazırlanıp yakılır.

Kına yakıldıktan sonra gelinin elleri mendile sarılır ve kırmızı renkli parmaksız bir gelin eldiveni giydirilir.

Testi Kırma Âdeti Nedir?

Ege Bölgesi başta olmak üzere diğer bölgelerimizde de kına gecelerinde gerçekleştirilen geleneklerden biridir. Toprak bir testinin içine para, şeker ve çikolata gibi şeyler doldurulur. Damat adayı bir sandalyeye oturur. Gelin elinde testi ile damadın etrafında oynar ve beklenmeyen bir anda testiyi yere atıp kırar. Eğer testi kolayca kırılırsa, çiftin evliliği için parlak bir gelecek öngörülür.

Kına Gecesi İçin Hazırlık Önerileri

Kına gecesi düzenlemek için öncelikle mekân seçimi yapılmalıdır. Bu mekân ev olabileceği gibi açık veya kapalı bir davet alanı da olabilir.

Hayallerinize ve tarzına uygun olarak bir konsept belirlemek de önemlidir. Bu hazırlıklar için bir organizasyon şirketi ile anlaşabilir veya yakın arkadaşlarınla bu özel gecesi planlayabilirsiniz.

Tüm bunlara karar verdikten sonra bir liste hazırlayarak kına alışverişine çıkabilirsiniz.

Kına Alışverişinde Neler Alınır?

Hazırlanan listenin başında gelinin giyeceği kına elbisesi, bindallı veya kaftan geliyor. Buna karar verildikten sonra kına gecesinde kullanmak için kına tepsisi, kına örtüsü, kına tacı, kına eldiveni ve mekân süsleri de olmazsa olmazlardan. Ayrıca davetlilere gece sonunda hediye etmek için kına kesesi, kına çerezleri de güzel bir anı olacaktır. Gecenin eğlenceli atmosferi için ise mendil, kına çerçevesi, damat maskeleri ile tef, kına zili gibi ritim aletleri alışveriş listesine eklenebilir.

Misafirler Kına Gecesinde Ne Giyebilirler?

Misafirlerin elbise seçimi gelin adayının konseptine, kıyafetine ve mekân seçimine uygun olmalıdır. Gelinin yakın arkadaşları nedime elbiseleri giyebilir. Gelin adayının annesi ile kayınvalidesinin de bu özel gecede şık giyinmesi beklenir. Geline kına yakacak kişinin de geceye uygun olarak özenli bir abiye giymesi istenir.

Kına Gecesinde Gelin Ne Giyer ve Neden Kırmızı Renk Tercih Edilir?

Kına gecesinde gelinin giydiği geleneksel kıyafet olan bindallı, genellikle kırmızı, yeşil veya lacivert olabilir ve üzerinde gümüş ya da altın işlemeler bulunur.

Geleneksel kıyafetleri tercih etmeyenler, kına gecesi için kına abiye modelleri arasından bir seçim yapabilir. Kına gecesinin yapılacağı yere, gecenin konseptine ve gelinin vücut tipine göre düz, balık ya da prenses kesim abiyelerden biri tercih edilebilir.

Her iki seçenekte de kına gecesinin hâkim rengi kırmızı olarak bilinmektedir. Kırmızı renk, aşkı, sevgiyi ve aidiyeti temsil ettiği için bu özel günde gelin adayları kırmızı renk tercih etmektedir.

Kına Gecesi Elbise Önerileri – 2023

2023 yılında kına gecesi elbise seçiminde geleneksel tercihlerin yanı sıra modern dokunuşlar da sıkça görülmektedir. Renk seçiminde ise genellikle kırmızı, mor ya da altın tonları tercih edilirken, kişisel tercihlere göre farklı renkler de kullanılabilir.

Kına Gecesi İçin Saç Modeli Önerileri

Geleneksel kına gecesi saç modelleri genellikle özenli topuzlar veya örgülerden oluşur ve başın üst kısmında taç benzeri bir süsleme ile tamamlanır. Ancak 2023 yılında, daha modern ve serbest saç modelleri de oldukça popülerdir. Dalgalı, doğal saçlar veya hafif maşalı saçlar, rahat ve romantik bir görünüm sunabilir. Saç aksesuarları da bu gece için önemlidir. Çiçekli, taşlı veya incili taçlar, saç modelinizi tamamlamak için harika bir seçenek olacaktır.

Kına Gecesi Program Akışı Nasıl Olur?

Kıyafet ve mekân organizasyonu ile alışveriş listesindekiler alındıysa sıra gecenin program akışını hazırlamaya geldi demektir. Gecenin nasıl başlayıp nasıl biteceğinin planını hazırlamak büyük resmi görerek tüm detayların kusursuz olmasını sağlayacaktır.

Örnek bir kına gecesi planını sizler için hazırladık:

  • Konukların müzik eşliğinde kapıda karşılanması
  • Çerez ve atıştırmalıklar gibi ilk ikramların misafirlere sunulması
  • Kına öncesi eğlencesi
  • Yemek ikramı
  • Kına merasimi
  • Kına türkülerinin söylenmesi ve gelinin ağlatılması
  • Kına yakılması sonrasında gelin ve damadın karşılıklı oynaması
  • Tüm konukların eğlenceye katılması
  • Hazırlanan hediyeliklerin gecenin sonunda misafirlere dağıtılması

Kına Gecesinde Çalınacak Şarkılar Listesi

Planlamanızı kolaylaştırması ve keyifli anlarınıza eşlik etmesi için sizlere bir kına gecesi şarkı listesi hazırladık:


  • Kınayı Getir Aney – Mihriban
  • Yüksek Yüksek Tepelere – Zara
  • Kına Gecesi – Yeşim Salkım
  • Ben Kalender Meşrebim – Nurhan Damcıoğlu
  • Damat Halayı – Serdar Erbaşı
  • Entarisi Ala Benziyor – Figen Genç
  • Yarım Hava Çalsana – Suzan Kardeş
  • Sultanım – Levent Yüksel
  • Gül Döktüm Yollarına – Tarkan
  • Şinanay – Sezen Aksu
  • Vay Halime – Candan Erçetin
  • Kaçın Kurası – Sezen Aksu
  • Ben Annemi İsterim – Sezen Aksu
  • Sevme Zamanı – Oya, Bora
  • Evli, Mutlu, Çocuklu – Demet Akalın

Kına Gecesinde En Çok Söylenen Maniler

Kına gecesinde en çok söylenen manileri sizler için derledik:

1- Dağdan kestiler meşeyi

Hani bu kızın döşeği,

Kınası geldi diye

Atladı gitti eşiği.

2- Gelin girdi evine

Şenlik kuruldu köyüne,

Hoş geldin pullu gelin

Sefa getirdin erine.

3- Kenar mahalle çeşmesi

Erkeklerin saç kesmesi,

Bugün Analar ağlamasın

Kızların kına gecesi.

4- Kızlar kına yakar

Anaları yas tutar,

Damat halaya kalkınca

Kaynana tas tutar.