Covid Sözlüğü

Covid Sözlüğü

Kabul etmek gerekirse 2020, ezber bozan bir sene oldu! Tüm dünyayı şaşırtan bu yeni “normal” evlenecek çiftlerin de gündemini değiştirdi. “Zoom, sosyal mesafe, Covid19” gibi kelimeler hayatımıza eklenirken; yüz maskesi, dezenfektan gibi kelimelerinin anlamı daha da arttı.

Yeni evlenecek çiftler de bu hızlı değişimden payını aldı; dünya değişirken düğünlerin de bildiğimiz gibi kalması imkansızdı, ve hızlı bir değişim yaşandı.

Evlenecek çiftler bu yeni düzende de hayatlarını birleştirmenin eğlenceli yollarını buldular. Düğününüzü erteliyor musunuz? Tarihi değiştirme kartları göndermek isteyebilirsiniz. Balayı planlarınızı şimdilik durdurdunuz mu? Tebrikler, artık bunun yerine dostlarınızın da katılacağı eğlenceli bir öğle yemeği düzenleyebilirsiniz. Elbette daha önce de bir micro-düğün’e katılmış olabilirsiniz; ancak en şaşalı dönemini bugünlerde yaşadığına sanırım hepimiz hem fikiriz.

Bu yeni normal düğün kelimelerine kendinizi yabancı hissediyorsanız yalnız değilsiniz. Sizin için bir araya getirdiğimiz “yeni normalde” düğün sözlüğüyle hem bilgi hem de düğün ve nişanlarınız için yaratıcı fikirler bulabilirsiniz.

1.Micro Düğün ( Micro-wedding)

Mikro düğünler tam kelime anlamıyla elliden daha fazla katılımcının olmadığı samimi davetlerdir. Yine geleneksel düğün ritüellerinin uygulandığı, gelinin damadın ayağına bastığı ve evet diye bağırdığı; ailelerin gururla bir arada olduğu düğünlerin farkı sosyal mesafeli masa düzenleri ve ultra hijyenik menüler! Micro düğünler için klasik gelinlik tercihi kadar 2020 yılına damgasını nikah elbiseleri de vurdu.

2. Minimony

Minimony, kelimenin tam manasıyla mikro düğünlerden daha da küçük kutlamalar diyebiliriz. Minimony adını, 10 – 15 katılımcının yer aldığı sade minimal seremonilerin birleşiminden alır. Çiftler bu törenlerde aileleriyle ev ya da butik restoran gibi mekanlarda bir araya gelirler. 2020 yılında dünya evine giren bir çok çift, gelecekte daha büyük etkinlikler düzenlemek üzere bu sembolik etkinlikleri yapabilir ya da kendilerini minimalizmin rahat sularına bırakabilirler… Minimony düzenleyen çifler geleneksel olduğu kadar modern ve hatta biraz daha eğlenceli konseptler geliştirebiliyorlar. Ne de olsa normalin uzağında bir yerdeyiz! Eğlenebiliriz!

3. Elopoment ( Düğüne Kaçmak)

Aşk en büyük baş kaldırıdır derken, bunu evlilik törenlerinden ayrı görmeyen çiftleri elbette unutmuyoruz. Eski bir kelime olan “kocaya kaçmak” bu sene daha esprili bir anlam kazanıyor. Tüm dünyada Düğüne Kaçmak olarak betimlenen bu yeni terimle; nikah töreni ya da özel bir seremoni yapan ve baş bana bunu kutlayan aşıkları görüyoruz. 2020’nin trendlerinden biri olan “Düğüne Kaçış” iki kişilik dev bir düğün olma özelliği taşıyor. Evlenen çiftler tebrik hediyelerini, mesajlarını ayrı ayrı evlerinde misafir ağırlayarak yapıyorlar. Tek bir fotoğraf karesiyle sevdiklerine evliliklerini duyuran çiftler en şık halleriyle bir birlerine evet derken; kutlamayı da yıl boyu özel ağırlamalarla sürdürüyor. İlk kez düğünler bu kadar uzun bir zamana yayılıyor!

4. Sosyal Mesafeli Düğün

Sosyal mesafeli düğün, Covid 19 salgını boyunca belediyelerin ön gördüğü ve izin verdiği yönetmeliklerle yaz boyunca yapılan en yaygın törenler oldu. Bir salgından korunmanın en önemli yolu kesinlikle sosyal mesafe! Dans pistlerinin genişlediği, masaların süslerle donatılarak aralıklar bırakıldığı bu düğünlerde konfor ve dikkat had safhada oluyor ve 2020’nin trend kelimeler arasına “Sosyal Mesefeli Düğün” direkt giriş yapıyor. Sosyal mesafeli düğünlerinizde masaların üzerinde dezenfektan bulundurmayı unutmayın!

5. Sanal Düğün ( Virtual Wedding)

Zoom’lar açıldı mı? Herkes online mı? Bilimkurgu filminde gibi hissetmeyin, teknolojinin sunduğu tüm nimetlerden faydalanın; mutluluğunuzu binlerce kilometre uzaktaki sevenlerinizle bile canlı ve anlık paylaşın! Sanal düğünlerde kameraya gülümserken herkesin aynı anda pozitif enerjiyle bir kutlama yaptığını unutmayın. Belki de bu senenin en ilginç “yeni nesil gelenek adayı” sanal düğünler oldu. Gelin ve damadın geleneksel olarak evet dedikleri aşkı; sanal olarak yüzlerce konuğuyla aynı anda paylaştığı sanal düğünler, kayıt edilebilir özellikleriyle herkes için unutulmaz anlar yaratıyor. Tekrardan yan yana gelip sarılarak dans edene kadar; uzaktaki yakınları bir kahkaha uzaklığına taşıyan teknolojiler sayesinde çiftler, eğlenceli ve aşk dolu günlerini sevdikleriyle paylaşıyorlar. Törene canlı şahitlik ederken geline, “damadın ayağına bas” diye seslenmeyi unutmayın.

6. İkinci Düğün

Yedi gün yedi gece süren masal düğünlerinden, küçük katılımlı tören sonrası sosyal mesafeli büyük düğünlerin organize edildiği yeni masala hoş geldiniz. Ailelerin ve arkadaşların katıldığı resmi nikah merasimi ardından düzenlenen törenlerde sosyal mesafe kurallarının uygulandığı dev dans pistleri konukları bekliyor. Sophie Turner ve Joe Jonas Mayıs ayında sade bir nikahla evlendikten sonra 2020 yazında Paris’te ikinci düğünlerini yaptılar. Dolayısıyla 2021 yılına hazırlanırken; “ikinci düğün” başlığında davetiye bastırmaya hazır olun.

7. Corona Gelini / Corona Damadı

Eğer Mart 2020 sonrasına düğünü olan bir çiftseniz tebrik ederiz, tarihe adınızı Corona Gelini / Damadı olarak geçeceksiniz. Böyle tarihi bir döneme şahitlik ederken, aşkınıza da tüm dünyayı şahit etmeniz hayranlık uyandırıcı. “Ne olursa olsun, her şeye rağmen aşk, kutlanmak ister.” Cümlesinin gerçek kahramanısınız ve “ iyi günde kötü günde diye başlayan evlilik yeminlerinin baş rolü bu sene sizsiniz. Yıkılmaz kulelere inşa ettiğiniz aşk köşkünüzde en zorlu günlerden en keyifli günlere kadar her anın tadını çıkarın. Biz de bu süreçte sizi corona gelini diye esprili bir dil ile çağıralım.

8. Covid Çifti

Tıpkı Corona gelini ve damadı gibi Covid çifti de bu dönemin favori terimlerinden! Eğer düğün planlıyorsanız tebrikler ayrıca size Covid Couple / Covid Çifti diyeceğiz. Covid pandemisinde yuvalarını birleştiren çifler cesaret ve aşklarıyla tüm dünyaya ilham kaynağı olurken; geleneksel ya da modern bir çok trende uygun kutlama opsiyonlarıyla da sevenlerini bu sürece dahil ediyorlar.

9. Covid Bilinci

Tüm dünyanın içinden geçtiği bu çetin süreçte ihtiyacımız olan en önemli şey “sağduyu.” Evren hepimizden dünyaya, birbirimize ve diğer canlılara karşı anlayışlı ve bilinçli yaklaşmamız gerektiğini öğretirken; düğün organizasyon firmalarından gelin – damat adaylarına, çiflerin ailelerinden yakın arkadaşlarına “covid-bilinci” kelimesi kulaktan kulağa yayılıyor. “Evet bu covid bilinçli bir düğün!”cümlesini çok sık duyacağız.

10. “Tarih Değişikliği Var!”

Dünya Sağlık Örgütü Covid19’u dünya genelinde bir pandemi ilan etmesinden kısa bir süre sonra her ülke, yerel yönetim ve bölgeler kendi “covid bilinci” kurallarını koydular. Zaman zaman bu kurallar esnerken, zaman zaman da toplum sağlığı açısından kritik kararlar alındı. Dolayısıyla gelin ve damat adayları arasında en fazla düğün tarihi değişikliği 2020 yılında yapıldı. Tarih Değişikliği Var! Artık tüm konukların aşina olduğu ve tebessümle kabul ettiği bir cümle haline geldi. Eğer siz de düğününü erteleyen bir çiftseniz, tarih değişikliği var cümlesiyle sevenlerinize dijital davetiyelerle seslenebilirsiniz.

11. “Unsave the date! Bugünü Kaydetme! ”

Tarih değişikliği var’a kardeş cümle “Bugünü kaydetme!” tarihin belli olmadığı , ancak kısa bir zaman içinde belli olacağı düğünler için kullanılan esprili bir kelime. Kısa süreliğine davetiyesini gönderdiğinzi düğününüzü unsave the date ile güncelleyerek, konuklarınıza yeni tarih konusunda haber vereceğinizi söylemeyi unutmayın. Ve unutmayın, hiçbir durum kalıcı değildir, şimdiden düğün dans provalarınızı unutmamak için hızlandırın.

12. “Orijinal Düğün Tarihi ”

Düğünün orijinali mi olur demeyin; oluyor. Orijinal bir düğün tarihi, bir çiftin başlangıçta evliliklerine ev sahipliği yapmayı planladığı, ancak kaçınılmaz olarak iptal etmek veya daha sonraki bir zamana ertelemek zorunda kaldığı günü ifade eder. Ancak çoğu çift, orijinal düğün tarihlerinin iptaline izin vermez ve genellikle o gün için bir tür kutlama planlar. Daha sonraki düğün için ise “ikinci düğün” kelimesiyle kutlama hazır!

13. “Geç Bekarlığa Veda!”

Tüm dünyada geçerli olan bekarlığa veda partileri bu sefer düğünlerden sonra olacak. Geç bekarlığa veda partisi adı altında nikah ve düğün merasimi sonrasına bırakılan partilerde tek fark artık damat adaylarının bekar olmaması olacak, ama ne dersiniz, belki de bu yeni nesil bir gelenek olabilir. Damadın arkadaşlarının düğünden en komik anlardan oluşan videolar yapmaya ve partide bunları yayınlayarak eğlenmeye vakti olacağı ise kesin.

14. Wifelorette / Gelinin Geç Kınası ya da Bekarlığa Vedası

Bachelorette ( bekarlığa veda) gelin adaylarının arkadaşlarıyla bir arada zaman geçirdiği özel kutlamalar, bunları Türk kültüründe hem bekarlığa veda hem de kına gibi organizasyonlarda çok kez görüyoruz. Görmeye de devam edeceğiz, ancak yine bir farkla, katılan gelin adayı bu kez evli olacak!

15. Latermoon / Geç Balayı

Balayı ( Honeymoon) artık tam da düğünün hemen sonrası çıkılan tatil anlamına gelmiyor. Çiftler artık kendileri için en uygun tarihi pandeminin gidişatına göre belirliyor ve bazı çiftler nikahları ve ikinci düğünleri ardından tatil organizasyonlarını gelecek seneye erteliyor. Bu nedenle latermoon kimliğine bürünen geç tatiller, gelin ve damatların uzunca planladıkları deneyim dolu yolculuklara dönüşecek. Önemli olan aşkı yaşamak olduğu için tercihlerini nikahtan yana kullanan çiftler; latermoon ile aşklarını tazeleme imkanı da yaşayabilirler.

Aşk hayatınızdan hiç eksik olmasın.

Aşk sana yeter.

Oleg Cassini.